joi, 14 noiembrie 2013

Extraterestri nu ne mai viziteaza

Nu stim cum s-a nascut nepatrunsul nostru Univers, nu se stie daca se dilata sau nu, ce forma are, de cand exista, unde sunt extraterestrii si cum a aparut viata, insa teoriile bizare nu lipsesc. Incepand cu teoria Big Bang-ului, garantata de toate enciclopediile lumii! Iata doar cateva dintre ele.

De la Univers, la mai multe versuri

 Spre deosebire de Big Bang (Marea Explozie care ar fi creat Universul), teoria  Ekpyrotica (lansata de Neil Turok si Paul Steinhardt) sugereaza ca Universul din care facem si noi parte s-ar fi nascut din ciocnirea a doua lumi tridimensionale. Intrebarea este de ce nu din ciocnirea a trei sau chiar a zece asemenea lumi? Si de ce tridimensionale si nu lumi cu 4, 5 sau cu chiar 12 dimensiuni, caci si asta este o teorie bizara?

 Scenariul Ekpyrotic ne spune ca aceste lumi se afla la o distanta de Universul nostru care ar fi egala cu diametrul unui atom! Universul e vast si tot asa sunt si teoriile bizare. Daca tot ne-au fost garantate gaurile negre (chiar de catre cosmologul de renume mondial Stephen Hawking), acelea care “inghit” materia si de unde nu mai scapa nimic, nici macar lumina (desi teoria a fost revizuita), de ce n-ar incerca alti cercetatori sa vorbeasca si despre gaurile… albe!

 Acestea (dupa ideea lui I. Novikov din 1964)  ar fi, dimpotriva, niste “guri” galactice care “scuipa” materia! Cea inghitita de gaurile negre! Profesorul Lawrence Krauss este mai drastic. El a declarat la un moment dat ca noi ucidem Universul de fiecare data cand privim energia intunecata care, conform unei alte teorii bizare, dar garantata de enciclopedii, ar alcatui 70 la suta din Universul nostru (ca sa nu mai vorbim despre celelalte)! Conform teoriei lui Krauss, noi destabilizam Universul si ii reducem speranta de viata de fiecare data cand il punem sub observatie!

 Alte teorii spun ca Universul este o holograma (un grup de cercetatori de la Universitatea Southampton). Cine a construit-o? Chiar Universul insusi! Cu alte cuvinte, conform acestei teorii, ceea ce vedem noi cand ne uitam pe cer, in noptile fara luna, nu este decat un urias perete care contine imaginea galaxiilor si a stelelor.  Altii, dimpotriva, cred ca Universul este copilul, un fel de baby al unei gauri negre.

 Ideea ar fi ca atunci cand o gaura neagra “inghite” materia siderala, ea devine atat de densa incat gaura neagra o expulzeaza sub forma unui Univers! Pe unde o expulzeaza? Va mai amintiti gaurile albe? Oricum, stand stramb si judecand drept, conform lui Stephen Hawking care crede ca sunt milioane de gauri negre, atunci ar trebui sa existe si milioane de baby-Universuri.

 Alta teorie vorbeste despre faptul ca Universul nostru se ciocneste constant, chiar si acum cand scriem aceste randuri, cu universuri vecine, poate chiar gemene. Conform acestei teorii, Universul nostru ar fi o membrana care pluteste in spatiul multi-dimensional unde se ciocneste cu alte membrane, adica universuri. Mai mult, aceste ciocniri dau nastere unor multiple Big Bang-uri! Deocamdata, pana la multiple, nici nu stim daca a existat cu adevarat macar un singur Big Bang.

 Una dintre cele mai bizare teorii ale secolului ar fi cea avansata de fizicienii  Pawel Mazur si George Chapline: este vorba despre faptul ca spatiul-timpul  curge ca un fluid, fara nici o frecare. Acest spatiu-timp super-fluid ar face ca rotatia Universului sa creeze vartejuri super-fluide care ar da nastere galaxiilor si dilatarii Universului la nesfarsit. Altii cred ca Universul este atat de ospitalier incat a permis prezenta noastra pentru a-l observa in toata maretia lui! Culmea este ca unii cercetatori considera aceasta teorie ca fiind… ne-stiintifica! Si cu cele pomenite mai sus, ce ne facem?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...